SEÇİM KRİTİK!

06-04-2015

Malumunuz her hafta bürokratlardan, parti başkanlarından, sendika başkanlarında hasılı Batman il yöneticilerinden birini konuk ediyoruz.

Bu hafta da AK Parti Batman İl Başkanını konuk ettik. Seçimlerde milletvekillerinin belirlenerek YSK(Yüksek Seçim Kurulu)’ya bildirileceği 7 Nisan arifesinde buluşmamız daha bir anlamlı oldu.

İl Başkanı Sayın Uçar nerede ise AK Partinin kuruluşundan beri partinin içinde bulunmaktadır.

AK Parti tecrübesi olduğu için Sayın Uçar’da bir rahatlık ve özgüven hissediyoruz.  Seçim ile ilgili çalışmalar, adayların kim olacağı, TPIC işçilerinin durumu, kamu kurumlarının çevre illere göre durumu, Maliye Bakanının Batman’dan aday olup olmayacağı, Batman’ın eğitimdeki başarısızlığı, havalimanının tadilata alınması velhasıl daha birçok konuyu Sayın Uçar’a sorduk.

Gelişmiş bir kentin göstergelerinden biri de ulaşımdır. Ulaşım önemli bir konu olduğundan öncelikli olarak ele aldık. Malumunuz Batman Havalimanı yaklaşık 7 ay boyunca ulaşıma kapatılacak. Nisan ayından başlangıcı esas alırsak Ekim sonu itibari ile bu süre bitecek. Nerede ise ulaşım ihtiyaçlarının en fazla olduğu ilkbahar, yaz ve sonbaharın da iki ayının kapalı olması insanlarımıza sıkıntı yaşatacak gibi görünüyor.

Sayın Uçar’a neden bu kadar uzun bir süre diye soruyoruz?

Başkan; Havalimanının tadilatının-tamirinin geniş kapsamlı olması nedeni ile bu kadar uzun süre kapalı kalınacağını söyleyerek, pistin göçmesi ile bu tadilat ve tamirat ihtiyacının doğduğunu ilave ediyor. Diyarbakır Havalimanının daha önce yapılan tadilat ile Batman’da yapılacak tadilatın boyutlarının farklı olduğunu dolayısıyla süreleri karşılaştırmanın doğru olmadığını belirtiyor.

Başkan’a adayların belirlenmesinde STK’ların da temayüle dahil edilerek demokratik çıtanın yükseltildiğini ancak neden sonuçların kamuoyu ile paylaşılmadığını soruyoruz. Başkan, STK Temayülünün aday belirlemede tek kriter olmadığını, bir çok kriterden bir kriter olduğunu belirtiyor. Ayrıca temayülden düşük oy alanları da teşhir edip rencide etmemek için sonuçların açıklanmadığını söylüyor.

“TPIC işçilerinin durumu ne olacak? İşten atılacaklar mı?” diye soruyoruz. Sayın Uçar TPIC işçileri için ellerinden geleni yapacaklarını söylüyor. “Peki, yeni kurulan TPOC’A bu işçiler alınamaz mı?”  diye soruyoruz. Burada da Başkandan aynı cevabı yani “Elimizden geleni yapacağız”

Diğer taraftan Sayın Uçar muhtemelen başka bir ilden aday olacak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e sahip çıkamadığımızı ifade ediyor. Ediyor etmesine ancak aklımıza şu geliyor. Acaba Bakan Bey Batman’a sahip çıktı mı? Batman’a sahip çıkıp çıkmadığını rakamlar ile görebiliriz. 2013 TÜİK verileri Batman’ın işsizlik oranı 23,6 ile tüm iller arasında son sırada yer aldığını söylüyor. Eğitim başarısı açısından TEOG, YGS, LYS verileri, Batman’ın son sıralarda yer aldığını gösteriyor. Özel sektörün yatırımları açısından Batman son sıralarda (en basit örneği ile geçen hafta da belirttiğimiz Çankırı’da Petro Kimya tesisi kurulmasına rağmen yerli ham petrolü elinde bulunduran Batman’da böyle bir tesisin kurulmaması), kamu kurumları açısından çevre illere göre geriye düşmesi (EÜAŞ Bölge Müdürlüğünün Diyarbakır’da kurulması, TMO’nın şube statüsünden ajans statüsüne dönüştürülmesi, TÜİK’in Siirt’te kurulması v.s.)

Seçim çalışmalarının başlatıldığını ve lokal için yer aradıklarını belirterek, 7 Nisan’da belirlenecek adayların dışında kalacak aday adaylarının küsmemesi için kendileri ile konuşulacağını belirtiyor. HDP’nin yüzde onluk barajı geçmesinin mümkün olmadığını dolayısıyla Batman’dan dört adayı da Meclise göndermeyi hedeflediklerini dile getiriyor. Önümüzdeki seçimin Türkiye genelinde 400 milletvekili çıkartmak, anayasa değişikliği ile Başkanlık sistemini getirmek amacında olduklarını ve akabinde yüzde onluk barajı kaldırmak/düşürmek niyetinde olduklarını ileri sürüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?