SEÇİM SATHI MAHALLİ

23-04-2018

           Ocak ve Şubat aylarında ard arda yazdığım iki yazıda “2018’de Seçim Var mı?” sorusuna cevap aramıştım.

            Söz konusu yazılarımda Özetle; 2018 yılında seçim olacağını ve muhtemelen de Sonbahar ayında yapılacağını zikretmiştim.

            Ayrıca Başkanlık Sistemi diğer adıyla (yerli versiyon) Cumhurbaşkanlığı Sistemi seçiminin öne alınabileceğini yazmıştım.

            Kararlar önce alınmış mı, ya da olaylar hızlı mı gelişti? Onu bilemiyorum. Ancak kararlar hızlı bir şekilde gündeme yansıdı.

            Elbette MHP için kritik virajlar dönülmüştü. Örneğin baraj problemi kalmamış üstelik İYİ partinin seçime girme şansı da tehlikeye düşmüştü.

            Tüm bu olaylar MHP için büyük bir fırsat idi. Ancak bunun yanında Başkanlık sistemi için ilk tur mu yoksa ikinci tur mu sonucu belirleyecekti? Sorusu netleşmemişti.

            Ayrıca ve en önemlisi de Başkanlık sistemi neyi getirecek neyi götürecekti? Yasama ve Yürütme gibi erkler ayrılıyordu.

            Milletvekilli seçimleri hangi temel üzerine inşa edilecekti? Milletvekilli adayları neye göre belirlenecekti?

            Tüm bu sorular önemli sorulardı. Eski sistemdeki gibi; merkezde güçlü olan, söz sahibi olan ya da oy sahibi olanlar öncellikli olmaya devam mı edecekti?

            Başkanlık diğer adıyla Cumhurbaşkanlığı Sistemi Yürütmenin keskin bir şekilde ayrılmasına denk geliyorsa bir defa yasama yetkin ellerde olacaktır diye düşünüyorum.

            Yetkin ellerde olacak derken iş kendi ehline teslim edilecek. Parlamenter sistemde yürütme ve yasama iç içe olduğu halde yeni yasama sisteminde yürütme yasamadan ayrılacak.

            Dolayısıyla; Yasa teklifi yapabilen, yasama tekniğini bilen, yasama sürecini izleyebilen ve müdahil olabilenlerin etkili olması beklenir.

            Atama, nakil, terfi ve tayin işlemleri yasama yetkisi içerisinden çıkarak yürütme yetkisine verilecektir. Başkan ve yardımcıları tarafından yürütülen işler olduğu için (Atama, nakil, terfi ve tayin işlemleri) yasama görevinde olan milletvekilleri bu işlere müdahil olamayacaktır.

            Kanaatimce Yasama içinde hukukçuların oranı artacaktır. Yürütme içinde ise tecrübeli bürokratlar, Üst düzey özel sektör yöneticileri yardımcı olarak atanacaklardır.

            Dolayısıyla artık işler profesyonel olarak yürütülecektir. Haftaya konuyu daha detaylı olarak almaya çalışacağım. Selametle kalınız…       

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?