SEÇİMDE NE OLACAK?

07-05-2015

Halk olarak seçim sürecinde sabah-akşam seçim konuşuyoruz. Bilen bilmeyen hemen hemen herkes, seçimler ile ilgili tahminlerde bulunuyor. Herkesin bu konuda bir fikri var.

Objektif olarak yaklaşanlar olduğu kadar fikirlerini YSK (Yüksek Seçim Kurulu) sonuçlarıymış gibi dikte edenler de var. Sanki sandıklar açılmış, sayılmış, tutanaklara bağlanmış, itiraz süresi dolmuş ve resmi sonuçlar açıklanmış gibi...

Seçim sonuçları ne olacak? Bu konuda anket firmalarının da söyleyecekleri var. Birçok anket firması da yaptıkları anket sonuçlarını kamuoyu ile paylaşıyor.

Anket sonuçlarına bakıldığında farklı sonuçlar ile karşılaşıyoruz.

Kimi anket firması AK Parti’yi yüzde kırk sekiz civarında gösteriyor.

Kimi de yüzde otuz sekize indiriyor. Buna karşılık HDP için bazı Anket firmaları barajı aşacağını söyleyerek, yüzde onbir-oni ki bandını gösteriyor. Kimi de HDP’nin yüzde sekiz alarak barajı geçemeyeceğini söylüyor.

Anket firmalarının farklı sonuçlarına bakılırsa, bazı anket firmalarının kamuoyunu yönlendirmeye çalıştıkları görülür. Söz konusu anket firmaları kendilerine yakın partileri öne çıkarmak gibi bir hataya düşmektedirler.

Peki, ne olacak? Bu soruya cevap vermek için sanırım daha erken. Zira seçime yaklaşık bir aylık süre var. Bu süre zarfında Partilerin şu anki oy oranlarından farklı oy oranları ile karşılaşabiliriz. Ama bu seçimin en kritik konusu sanırım baraj meselesi olacak.

HDP’nin seçim barajını geçip geçmemesi ile sonuçlar şekillenecek. HDP barajı geçerse, AK Partinin milletvekili sayısında epey bir düşme olacak.

Böyle olması durumunda AK Parti önceki seçimlerden çok daha az milletvekili alacak. Bu da AK Partinin hedeflerinden olan Anayasa değişikliğini ve dolayısıyla Başkanlık Sisteminin uygulamaya konulmasını engelleyecektir.

HDP’nin barajı aşmaması durumunda ise AK Parti çoğunluğu (üçyüz otuz üzerinde milletvekili) alarak muhtemelen Anayasa değişikliği yapma konusunda rahatlayacaktır. Bu durumda Başkanlık Sistemi için de rahat bir nefes alarak çalışmalara başlayacaktır.

Şu anki parti çalışmaları taktiksel olarak AK Parti ve HDP arasında geçmektedir.

Özellikle yurtdışı oylarının önem kazandığı bu seçimde her iki Partide bu oyları almayı hedeflemektedir. Zira her iki parti için de ciddi bir oy oranı olarak dikkate alınmaktadır.

Yurt içinde ise HDP batı oyları olarak Türk sol oylarını almayı hedeflemekte ve bu yönde çalışmaktadır. Güneydoğu’da ise muhafazakâr oylarından alabileceği kadar almayı hedeflemiş gözükmektedir.

AK Parti Batı’daki Milliyetçi muhafazakâr oyların MHP’ye kaymasını engellemeye çalışmaktadır. Milliyetçi oylarının MHP’ye geçmesini önlemek için çeşitli söylemler geliştirmektedir.

Seçimin huzurlu bir süreçle sonuçlanması temennisi ile ...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?