SEÇİMİN MUHTEMEL SONUÇLARI

19-05-2015

Seçimlere az bir süre kaldı. Süre azaldıkça heyecan artıyor. Sonuçlar ne olacak diye merak ediliyor. Bir taraftan partiler seçim mitingleri ile propaganda yapıyorlar. Diğer taraftan saha çalışmaları ile seçmenler yakın markaja alınıyor.

Kararsız seçmenlerin varlığı inkâr edilemez bir gerçektir. Anket firmaları yaptıkları anketlerle kararsız seçmeni partilere dağıtmaya çalışıyor. Oranlar kurularak yapılan dağıtım ne kadar isabetli onu seçim sonuçları ile göreceğiz.

Bu seçimin diğer seçimlerden farkı HDP'nin bağımsız olarak değil de parti olarak girmesidir. Dolayısıyla HDP'nin barajı aşıp aşmamasına endeksli birçok şey. HDP'nin barajı aşması halinde AK Parti milletvekilli sayısında önceki seçimlere göre önemli oranda düşüş yaşanacaktır.

HDP'nin barajı aşması demek AK Parti'nin 300 civarında milletvekilli alması demektir. Dolayısıyla HDP'nin de 50–60 milletvekilli ile meclise gitmesi sonucu oluşacaktır.

Doğal olarak AK Parti bu sonuçla, Anayasa değişikliği ile Başkanlık Sistemini gerçekleştiremeyecektir.

HDP'nin barajı aşmaması durumunda AK Parti 350–360 milletvekili alacak dolayısıyla Anayasa değişikliğini yapma konusunda rahatlayacaktır. Bu da Başkanlık Sistemi ile yönetime adım atma anlamına gelecektir.

HDP'nin barajı aşmak için, AK Parti'nin de daha fazla milletvekilli çıkarmak için söylemlerinde giderek radikalleşme fark ediliyor.

Kararsız seçmenlerin oyunu almaya çalışan HDP ve AK Partinin oy olmak istedikleri kesime yönelik mesajları kendini hissettirmektedir.

HDP'nin batı sol oylarına yönelik çalışmaları sonucu "Diyanetin kaldırılması, Mescidi Aksa v.b"  söylemleri duymaya başladık.

HDP bu söylemler ile batı sol oyları ve özellikle de Alevi oylarını almaya çalışıyor.

Alevi oylarını almaya çalışıyor çalışmasına da diğer taraftan Kürt muhafazakâr oylarını kaybetmeye neden oluyor tüm bu söylemler.

AK Parti ise Batıdaki Milliyetçi-Muhafazakâr oylarını artırmaya yönelik söylemler geliştiriyor.

Bir taraftan dini argümanları kullanıyor. Diğer taraftan milliyetçi söylemler geliştirerek MHP'ye gidecek oyların önünü kapatıyor.

Anket sonuçları ne kadar gerçekçi onu kestirmek zor. Anketler arasında büyük farklar var. Ama öyle görünüyor ki, kararsız seçmenlerin oyları netleşmeye başlıyor.

Yapılan anket sonuçlarında; özellikle de yurtdışı oylarında belirginlik hissedilmektedir. Ama Son söz 7 Haziran gecesinde söylenecektir. Söylenen son söz ile yeni bir yönetim ve yeni bir kabine ortaya çıkacaktır.

7 Haziran gününe kadar satranç hamleleri bir biri ardına yapılmaya devam edilecektir.

Sonuç her ne olursa olsun insanlarımız için hayırlısı olsun diyerek sözümüzü bitiriyoruz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?