ŞEHİR VE MEDENİYET

ŞEHİR VE MEDENİYET
05-07-2021

Şehrin fiziki şartları sosyal konumunu ve özelliklerini belirler. Şehir bina olarak, yapı olarak ve düzen olarak nasılsa sosyal gelişimi de O yönde olur.

Sosyal gelişimi olmayan Şehir sadece binalardan oluşur. Binalardan meydana gelen bir şehirde de medeniyet oluşmaz.

Medeniyet bir kültürdür, bir yaşam biçimidir. Her şehrin kendine has bir kültürü, bir yaşam biçimi olmalıdır.

Her Şehir kendine has bir mimari özelliklere sahip olursa diğer şehirlerden ayırt edici belirgin bir vasfa sahip olur.

Bu konuların konuşulup tartışılması yaşanılan Şehrin daha nitelikli olması için icraatların yapılmasını gerekli kılar.

Ancak eğer Şehrin yönetimi ve tasarlanması bu vasıflardan uzak kişiler tarafından yapılıyorsa o zaman Şehir de yöneticileri gibi vasıfsız olur.

Şehir medeniyet ile birleşirse üst kültüre sahip olur. Medeniyet bir arada yaşamanın ve yaşama kültürünün kazandırdığı bir niteliktir.

Şehir insanca yaşamanın ve insana has ihtiyaçların giderildiği mekânlar haline de dönüşmesi gerekir. Aksi takdirde eksik kalır.

Şehir ihtiyaç giderilmese sadece beton bloklardan oluşan sığınılan, beton blok ve yapılardan oluşan mekânlar olur.

Medeniyet aynı zamanda kümülâtif bir parametredir. Zamanın geçmesi ve değişmesiyle birikimli olarak ilerler.

Ama bir yerden başlanması gerekir. Bir nesilden sonraki nesle aktarılan kültür toplumun temel parametrelerini yansıtır.

Medeniyet böylece bir toplumun, bir ırkın tanıtılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda tarihe de bir not bırakmış olur.

İnsan sadece; yeme, içme ve yatma gereksinimi olan varlık değildir. Bunun dışında düşünce, kültür, bilgi, değer gibi insani etkenlere de bağlıdır.

İşte Şehir Medeniyetle buluşursa bu insani etkenler de Şehir içinde yer alır. Bu da Şehrin oluşumunda üst versiyon özelliklerdir.

Medeniyet insani özelliklerin karşılanmasında gerekli olan bir husus olduğu için Medeniyet ile birleşmiş Şehirlerde yaşamak insan için önemlidir.

Ancak daha Şehir bile olmamış yerleşim yerleri ne yazık ki insanın fiziksel ihtiyaçlarını bile karşılayacak durumda değildir.

Bir Şehir oluşurken ve imara açılırken bile göz önünde bulundurulması gereken faktörler vardır. Tasarımda dikkate alınması gereken unsurlardır bu faktörler.

İnsanın betondan oluşan binalar yanında; Yeşilin, Parkların, Alışveriş mekânlarının, İbadet alanlarının, Oyun alanlarının, Taziye ve toplanma yerlerinin, Okuma Salonlarının da düşünülmesi ve oluşturulması gerekir.

Binaların ve yapıların belli kültürü yansıtması O şehrin diğer şehirler yanında farklılığını ortaya koyması açısından önemlidir.

Biz bunları konuşuyoruz ancak yaşadığımız Şehir bu özelliklerden çok uzaktır. Zira Şehir fiziki ve asgari özelliklere henüz sahip değildir.

İnsanlar Şehirde mevcut durumlardan şikâyetçidirler. İnsanlar şehirdeki trafikten, her gün ve neredeyse her tarafta oluşan kazılardan şikâyetçidirler.

İnsanlar bu Şehirde oluşan karmaşıklıktan, düzensizlikten şikâyetçidirler. Caddelerdeki tozdan ve dumandan şikâyetçidirler.

Son zamanlarda giderek artan fahiş kira artışlarından şikâyetçidirler. Kaçak yapılardan, kaçak katlardan şikâyetçidirler.

İnsanlar kaldırım işgallerinden şikâyetçidirler. İnsanlar esnafın dükkânını kaldırıma, caddeye genişletmesinden şikâyetçidirler.

Onun için diyebiliriz ki, Şehir ve Medeniyet Kültürüne maalesef çok uzağız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?