Sınavlar ve başarı

Sınavlar ve başarı
06-06-2022

Sınav maratonunun sonuna geldik. Uzun bir maraton sonrası Liselere giriş sınavı Pazar günü yapıldı.

Her zaman herkesin istediği gibi olmuyor. Bazen isteklerimizin olması da hayrımıza olmayabilir. Onun için moral bozmaya gerek yok.

İstediğimiz Liseye gitmemiz, istediğimiz Üniversiteye gideceğimiz anlamına gelmiyor. İstemediğimiz liseye gitmemiz de Üniversiteye girmeyeceğimiz anlamına gelmiyor.

Fen Lisesini okuyup mezun olan ve sıradan bir Lisede okuyan bir öğrencinin dahi kazanabileceği bir Lisans bölümünü kazanamayanlara şahit oluyoruz.

Maalesef Üniversiteye girme yolunda Fen Lisesi veya Anadolu Lisesini kazanıp yelkenleri bırakanları görüyoruz.

Azimle ve sabırla çalışmaya devam eden ve istikrarı koruyanların ise okuduğu Lise fark etmeden iyi bir bölüm kazandığına şahit oluyoruz.

İki hafta sonra da Üniversite giriş sınavları gerçekleştirilecek. TYT ve AYT sınavları 18 Haziran ve 19 Haziran tarihlerinde yapılacak.

İlimiz sınav sonuçları açısından başarılı bir il değildir. Bir dönemler “İlk 15” diye bir sloganla başarı yakalama hedefi vardı.

Maalesef “ilk 15” içerisinde yer almadık ama “son 15” içerisinde yer aldık. 2021 başarı sıralamasında Batman 61. Sırada yer aldı.

Bu da gösteriyor ki, Batman istenen yerde değil. Onca; dershane, kurs merkezi, hafta sonu kursları, özel dersler boşa mı gidiyor?

Bu tür imkânlar öğrenciye faydalı oluyor mu? Daha çok para kazanma odaklı mı? Yoksa öğrenci yetiştirme odaklı mı?

Bu tür sorunun cevabını okuyucuların takdirine sunuyorum. Ama başarıyı sonuç odaklı olarak görmek yanlış.

Başarıyı sonuç odaklı olarak görmenin yanlış olduğunu ben değil eğitim uzmanları söylüyor. Peki, başarı nasıl tanımlanabilir?

Eğitim uzmanları başarıyı sonuç odaklı değil süreç odaklı olarak görmek gerektiğine işaret ediyorlar.

Buna göre bir öğrenci sınavda başarılı olmayınca öğrenciye başarılı değilsin demek haksızlık olabilir.

Eğer öğrenci sınava hazırlık sürecinde çalışmış ve elinden geleni yapmışsa sınav sonucunda istediği puanı almazsa bile başarılıdır denilebilir.

Ancak ne kadar çalışırsa çalışsın eğer bir şekilde sınavda yeterli puanı almamışsa veliler öğrenciye yüklenmektedir.

Gazetemizin web TV kanalında “Gündemimiz Eğitim “adlı bir program yayınladık. Bu programda başarı nedir? Ebeveyn hataları nelerdir? Vs konularını işledik.

Bu programı izleyen Veli, Öğrenci ve Öğretmenler çok faydalı olduğunu bize ilettiler. İzlemeyenler için linki buraya bırakıyorum.

TYT ve AYT öncesi de bu tür program yapmayı hedefliyoruz. Bu program daha çok TYT ve AYT sınavına girecek öğrenciler için olacak.

Bu programda öğrenciler sınav öncesi, sınav esnasında ne yapmalılar? Sınav stresini yenmek için taktikler nelerdir? Gibi sorulara cevaplar arayacağız.

Konunun uzmanı olan hocamız Orhan Alp’i yayına almayı düşünüyoruz. Orhan Alp eğitim konusunda kendini yetiştirmiş olup yayını izlemek keyifli olacak sanırım.

Elbette sınava girecek öğrenciler için son iki hafta heyecanlı geçecektir. Bu heyecan belli bir ölçüde faydalı da olacaktır.

Ancak heyecanı kontrol altına almak da aynı şekilde faydalı olacaktır. Yani her şeyde olduğu gibi ölçülü olmak gerekir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?