Sözde değil, özde olun

Sözde değil, özde olun
21-11-2023

Bir işin olabilmesi için sadece söz yetmez. “Lafla peynir gemisi yürümez” diyorlar, aslında hiçbir gemi yürümez.

Hatta hiçbir şey olmaz.

O halde sözle değil özle bir işi yürütmek gerekir.

Sözü söyleyip sanki her şeyi yapıyormuş gibi bir havaya girmek de sadece kendi kendini kandırmak olur.

Terör estiren İsrail’in zulmüne karşı sözle karşılık vermek sadece “Dostlar alışverişte görsün”  sözünün karşılığı olur.

İsrail bugüne kadar yapılan kınamalarda hiçbir zarar görmemiş.

Mitingler, sözler, kınamalar elbette değerlidir.

Ancak yeterli değildir.

Kınayan kişi ve kişiler kendinden fedakârlık yapmadığı sürece; bağırma, çağırma, kınama vs hepsi lafı güzaftan başka bir şey değildir.

Lafı değerli kılan icraat ile bu lafı veya lafları taçlandırmaktır.

Örneğin siz bir tüketicisiniz zulmün her çeşidine karşı ne yapabilirsiniz?

İsrail’in çoluk, çocuk, kadın demeden katliam yapmasına karşı ne yapabilirsiniz?

Sadece lanetliyorum, kınıyorum demeniz yeterli midir?

 Eğer içeceğini, temizlik maddelerini, yiyeceğini, elektronik eşyasını vs hala alıp kullanıyorsanız; kusura bakmayın samimiyetinize inanmam.

Müslümanlar kardeştir diyeceksiniz ondan sonra kardeşinizin katliamına karşı sadece bağırıp çağıracaksınız ya da kınayacaksınız.

En azından onu ekonomik olarak desteklemeyeceksiniz. Yok, efendim almayacağım ama deterjanı temiz yıkıyor, içeceğin tadı güzel, elektronik eşyası kaliteli demeniz tamamen bir aldatma.

Kan bağı olan bir kardeşiniz aynı şekilde katl edilse aynı şekilde mi davranırsınız? Biraz empati kurup düşünürseniz bu soruya hayır cevabı vereceksiniz.

Alıcılara seslenerek İsrail malları almayın denilmektedir. Nitekim İslam dünyasının âlimler birliği de dünya Müslümanlarına boykot çağrısı yaptı.

Peki, alıcılara almayın denilmektedir de satıcılar ne yapmalıdır? Satıcılar da İsrail malları satmamalıdır. Satıcılar İsrail malları satmazsa alıcılar da alamaz.

Zincir marketleri olan, belirli aidiyeti olan yerel market sahipleri ne yapmaktadır? Bu konuda sorumlulukları yok mudur?

Lafta kimseye sıra vermeyen, mangalda kül bırakmayanlar bu katliam ve soykırımlara nasıl dur diyebilir? Sadece laf mı edecekler? Fedakârlık yapmayacaklar mı?

İsrail mallarını toplayıp iade etmedikten sonra istedikleri kadar söz söylesinler hiçbir inandırıcılıkları olmaz. Samimiyet icraat ile olur.

Bu fedakârlığı yapmayan satıcılar ve tüccarlardan da samimi olan alıcılar bir daha alışveriş yapmamalıdır. Kim fedakârlık yaparsa ona karşı fedakârlık yapmak gerekir.

Şekle önem veren bir toplumun özünde bir değişiklik olmaz. İnsanın ne zaman ki özü sağlam olursa o zaman sözü kıymetli olur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Abdurrahman Üzüm
Abdurrahman Üzüm 5 ay önce
Özde olmak bedel ödetmek yada bedel ödemek hakikattir.Emri bil mâruf nehyi ânıl münker gerçekliğimizin gereğidir.Düşüncelerinize aynen saygılar sunuyorum.