SURİYE’DE KİM NE YAPIYOR?

19-02-2018

Suriye’de işler iyice karışıyor. Suriye yaklaşık 7 yıldır savaşı ve iç çatışmayı yaşıyor. İnsanlar perişan, aç, topraklarını terk etmiş, kiminin çocuğu ölmüş, kimi dul kalmış, bazı aileler tümden yok olmuş…

Emperyalist ülkeler kendi hesapları için hala Suriye’nin parçalanması ve kaosu için çaba göstermektedirler.

Özellikle ABD ve İsrail Suriye’nin istikrarsızlığını istiyor. İsrail’in güvenliği için tüm istikrarsızlaştırılan Ortadoğu Ülkeleri gibi Suriye’de 7 yıldır perişan.

Ortadoğu’nun çıbanbaşı İsrail etrafında sağlam duran, güçlü ve istikrarlı ülke istemediği için bugün Irak ve Suriye iç savaşa sürüklenmiş durumdadır.

İsrail kendi güvenliği için Suriye’yi 3 parçaya ayırmak isterken, ABD buna hizmet ediyor. ABD aynı zamanda Deyrizor gibi Petrol yataklarına da hâkim olmak istiyor.

İran ise Esed’in sadık müttefiki ve sadık kurtarıcısı olarak ve aynı zamanda Şii hilalini gerçekleştirmek isteyen bir ülke olarak görülüyor. Bu amaçla kendi sınırından Suriye’nin Lübnan sınırına kadar kendi kontrollünde bir alan kurmak istiyor.

İran, Lübnan’da zaten Hizbullah vasıtasıyla hâkimiyetini sürdürdüğü için Akdeniz yönü ile hilalini çizmiş olacak. Aynı zamanda İsrail de bu yönden çevrilmiş olacak.

İsrail ise İran’ın bu tür bir hâkimiyetini istemediği için Suriye’nin parçalanmasını istiyor. İsrail eskiden beri Dicle ve Fırat arasında toprakları da istediği için bu politikası ABD’nin yaptığı ile örtüşüyor.

Rusya Suriye’de kendine rağmen bir yapılanmaya gidilmesini istemez. Eskiden beri kendi kontrolündeki Esed’in gitmesini istemez ancak giderse de yine kendi istediği bir yönetimin başa gelmesini ister.

Türkiye Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve Suriyelilerin kendi vatanlarına dönmesini istiyor. Türkiye aynı zamanda kendi sınırlarının güvenliğini sağlamaya çalışıyor.

ABD hem Türkiye aleyhine işler yapmak istiyor hem de Türkiye’yi kaybetmek istemiyor. Aslında Türkiye’yi kaybetmekten çok Rusya, İran ve Türkiye birlikteliğini bozmak istiyor.

ABD ilk etapta İran’ın Ortadoğu’da yapmak istediklerini engellemeye ardından onu da karıştırmaya ve Suriye gibi yapmaya çalışıyor.

Onun içindir ki İran’ın Suriye içinden Lübnan sınırına kadar kendi hâkimiyetinde bir hat oluşturmasını Suriye’yi üçe bölüştürerek engellemeye çalışıyor.

ABD Suudi Arabistan liderliğindeki Körfez Ülkelerini her yönden kullanarak İran’a karşı hamleler gerçekleştiriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?