Suriye ile anlaşıyor muyuz?

Suriye ile anlaşıyor muyuz?
15-08-2022

Türkiye, Rusya ve İran; İran’da buluştu. Akabinde Türkiye ile Rusya, Rusya’da görüşmelerde bulundular.

İran’daki görüşmelerde İran, Türkiye’nin Suriye’ye yapmayı planladığı harekete karşı çıkarak izin vermeyeceğini söyledi.

Oysa Türkiye harekâtı yapma konusunda kararlı idi. Bu çıkmazı bir neticeye bağlamak için Türkiye ile Rusya görüşmelerde bulundu.

Rusya başından beri Esad ile Türkiye’nin görüşmelerde bulunmasını istiyor. Esad’sız bir çözüme Rusya sıcak bakmıyor.

Sanırım Rusya ile Türkiye’nin Rusya’da yaptığı görüşmelerde belirli bir oranda anlaşma sağlandı. Bu konuda artık anlaşma noktaları pratiğe geçirilecek.

Nitekim prensipte anlaşılan konuların pratiğe yansımalarını görmekteyiz. Her iki Ülkenin istihbarat üst yetkilileri çerçeve çizmek için görüşmelere başladı.

Bundan sonra İstihbarat başkanları ve alt düzeydeki görüşmeler daha sık yapılmaya başlanacak. Sanırım medyada bununla ilgili haberler duyacağız.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Suriye Dışişleri Bakanı, Bağlantısız Ülkelerin Dışişleri Bakanları Toplantısında ayrı bir görüşme yapmışlar.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı görüşmeler ile basına açıklama yaptı. Suriye Dışişleri Bakanı ile ayaküstü bir görüşme yaptığını söyledi.

Bu görüşmenin duyulmasından sonra Suriye’nin Kuzeyinde Türkiye aleyhinde muhalefetin gösterileri yapıldı.

Suriye’de onlarca muhalif örgüt bulunmaktadır. Bu örgütler Türkiye’nin yaptığı görüşmelere karşı tepkilerini gösterdiler.

Bundan sonra da muhalif örgütler tepkilerini daha sert göstermek isteyeceklerdir. Bu konuda Türkiye gerekli tedbirleri almak durumundadır.

Özellikle Özgür Suriye Ordusu Türkiye ile uzun bir süre beraber hareket etmiş idi. Özgür Suriye Ordusu şu anda seksen bin civarında bir kitleye ulaşmış.

Türkiye mülteciler konusunda da büyük bir sıkıntı içerisine girmiş idi. Mültecilerin kendi Ülkelerine dönmeleri konusunda çalışmalarda bulundu.

Bunun için Suriye’nin kuzeyinde binlerce briket ev inşa etti. Mültecileri geri dönmeye ikna etmek için her türlü çalışmayı yapacaktır.

Ancak Mültecilerin can güvenliğini sağlamak adına Suriye ile yapılan görüşmelerde konu gündeme gelecek ve konu ile ilgili planlama yapılacaktır.

Şüphesiz konu dünden bugüne bitirilecek gibi değildir. Uzun süreli ve kapsamlı görüşmeler yapmak gerekmektedir.

Yılların biriktirdiği sorunlar birdenbire bitirilemez. Bu konuda Düşman haline gelen muhalefet ve Suriye rejiminin anlaşması uzun bir süreç gerektirecektir.

Türkiye Suriye rejimi ile uzun süre istihbarat teşkilatları arasında görüşmeleri yaparken aynı zamanda muhalefet ile de görüşmeleri yapacaktır.

Türkiye uzun süre Esad’sız bir çözüm üzerinde çalıştı. Ancak Esad’ı destekleyen Rusya ve İran’ın karşı durmaları yüzünden Esad’sız bir çözüm gerçekleşemedi.

Bundan sonra Esad’ın da dâhil olduğu bir çözüm süreci üzerinde durulacaktır. Türkiye’nin Mülteci maliyetine daha fazla tahammül etmesi mümkün değildir.

Ayrıca ABD’nin PYD’yi desteklemesi Türkiye’yi rahatsız etmektedir. Türkiye bu sorunu çözmek için de olsa Suriye’nin istikrara kavuşturulması gerektiğini düşünmektedir.

Bir tarafta ABD’nin PYD’ ye silah ve lojistik desteği, diğer taraftan İran ve Rusya’nın Esad’sız çözüme karşı durumları Türkiye’yi zora sokmuştu.

Bu durumda Türkiye Esad ile çözüme yanaşmak zorunda kaldı. Bakalım önümüzdeki süreçte ne tür görüşmeler olacak?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?