TEHLİKELİ YOLLAR

16-11-2020

Bir şehrin girişinin O şehre yaraşır bir şekilde düzenlenmesi gerekir. Şehrin girişlerinin duble yol olması trafiği rahatlatmak için önemlidir.
Ayrıca şehrin girişlerinin aydınlatması da yeterli olmalıdır. Zira yoğun olan trafiğin güvenli bir şekilde seyretmesi aydınlatmaya da bağlıdır.
Şehrin girişlerinde orta refüjler de yeterli genişlikte olmalıdır. Şehrin girişindeki orta refüj ve orta refüjdeki ağaçlar şehre ayrı bir güzellik katar.
Şimdi gelelim şehrimize; İlimizin şehir girişlerinin bazıları istenen şekilde değildir. Bunlardan biri de Diyarbakır yoludur.
Diyarbakır yönüne giden yolun şehir girişi maalesef tek şeritli olup yolun genişliği yetersizdir. Tek şeritli yol yaklaşık on kilometredir.
Diyarbakır yönüne giden yolun yaklaşık on kilometrelik kısmının tek şeritli olması trafik kazalarına davetiye çıkarmaktadır.
Bu sorunu daha önce de yazdım. Bu yolda hatalı solamaların yapıldığını ve kazalara ramak kaldığını yazılarımda belirtmiştim.
Nitekim geçen günlerde feci bir kaza oldu. İki kişinin öldüğü ve birçok kişinin yaralandığı kaza ne ilk ne de son olacak.
Bir daha bu tür kazaların yaşanmamasını diliyoruz. Ancak bu tür kazaların yaşanmaması için acilen yol genişletilmelidir.
Yolun tek şeritli olması ve şehrin giriş kısmında da trafiğin yoğunlaşması bu kazaların oluşmasına yol açan etkenlerdir.
Acilen Karayolları tarafından yol çok şeritli hale getirilmelidir. Duble yol veya bölünmüş yol bu tür kazaların bir daha yaşanmamasını sağlayacaktır.
Ayrıca önemli olan bir durum var ki, bu da tek şeritli yol üzerindeki köprüdür. Gidiş ayrı geliş ayrı şeklinde iki köprü olmalıdır.
Bunu sağlamak için de bir köprü daha inşa etmek gerekir. Böylelikle gidiş yolu için ayrı bir köprü, geliş için ayrı köprü kullanılacaktır.
Zaten kazaların çoğunluğu mevcut köprüde olmaktadır. Geçen gün yaşanan ölümlü kaza da köprü de olmuştu.
Köprüde araçların hızlı olması, ya da hatalı solama yapmaları kazaları beraberinde getirmektedir. Diyarbakır yolunun tek şeritli olan kısmının tümü duble yol olmalıdır.
Şehrin Hasankeyf yönü de tek şeritli olup bu yolda trafik sıkışıklığı yaşanmaktadır. Şehrin Karayolları kavşağı ile Raman ayrımı arasındaki tek şeritli kısmının tümü duble yol haline getirilmelidir.
Zira aynı Diyarbakır yönüne giden yol gibi burada da trafik sıkışıklığı yaşanmaktadır. Trafiği rahatlatmak için acilen yol genişletme çalışmalarına başlanıp yol duble yol haline getirilmelidir.
Özellikle hafta sonları Hasankeyf yönüne giden yolda trafik sıkışıklığı yaşanmaktadır. Bazen uzun araç kuyrukları bu yolda oluşmaktadır.
Şehrimizin güvenli yol geçişlerine sahip olması için şehrin girişleri güvenli bir şekilde düzenlenmelidir. Ayrıca orta refüjler yapılıp ağaçlar dikilmelidir.
Şehrin girişlerinde, gerek orta refüjlere gerekse yolun her iki tarafına DEDAŞ tarafından aydınlatma direkleri dikilmelidir.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?