TRAFİK VE ASAYİŞ

24-04-2016

Terör olayları artınca Asayiş ve Trafik olayları dikkate alınmaz mı? Ya da daha mı az önemsenir? İşte bu tür soruları bu aralar kendime sormaktayım.

Neden derseniz, cevabı basit. İlimizde gittikçe artan asayiş sorunları ve trafik kazaları bu tür soruları sormama neden oldu.

Gün geçmiyor ki, bıçaklı ve sopalı kavga olmasın. Bazen silahlı kavgaları duyuyor, görüyor veya gazetelerde okuyoruz. Gazetelerin sayfalarında bir iki asayiş haberi genelde olur.

Etrafımızda; cadde ve sokaklarda kamera bulunmaktadır. Üç yüz altmış derece dönen kamera, sabit kamera v.s. ile olaylar gelişmeden önlenemez mi?

Tıpta nasıl önleyici hekimlik, Mühendislikte kestirici bakım varsa Güvenlikte de olay önleyici Asayiş durumları oluşmalıdır.

Haberleşme merkezinde yirmi dört saat izlenen kameralar ile insanlar birbirini öldürmeden veya yaralamadan hazır kıta güvenlik olay yerine intikal etmelidir.

Trafik ayrı bir karmaşa içindedir. Trafik sıkışıklığı, birbirine yol vermemeler, makas atmalar, aşırı hız yapanlar, motosiklet sürücülerinin gürültülü bir biçimde yol almaları, yolları ralliye dönüştürenler v.s. daha bir çok sorun var.

Şehir içi minibüslerin tıka basa yolcu bindirmeleri, güzergahını zamanında tamamlaması için sürat yapanlar, dur durak bilmeden yolcu indirme ve bindirmeler; işte tüm bunlara bir dur diyen olmalıdır.

Kim bunlara dur diyecek?

Elbette Emniyet Müdürlüğü Trafik ve Asayiş ekipleri.

Kameralardan ve gezici ekiplerden tüm bunlar görülebilmektedir. O halde görülebilen bu tür şeylere anında müdahale edilmelidir.

Biraz da vatandaş olarak kusuru kendimizde görmeliyiz. Zira tıka basa yolcu bindiren minibüse bir zahmet binmeyelim. Sürat yapan minibüs şoförünü uyaralım.

Toplu taşıma imkânlarını iyileştirmeyen, hafif raylı sistem kurmayan, otobüs miktarını artırmayan kısacası yeterli ve düzenli toplu taşıma imkanı sağlamayan Belediyeyi de asıl sorumlulardan görüyorum.

Bazı olaylarda Asayişin sağlanmaması veya önemsenmemesini hayret ve ibretle karşılıyorum. Geçen gün Eski Devlet Hastanesi kavşağında kırmızı ışıkta duran bir araca arkadan başka bir araç çarptı.

Arkadan çarpan sürücü suçlu olduğu halde öndeki araç sürücüsüne saldırdı. Çıkan kavgaya yakın olan zırhlı araç içindeki güvenlik güçleri müdahale etmedi.

Olay Valilik kavşağında devam etti. Suçlu olan ve arkadan çarpan araç burada da aynı araca arkadan çarptı.

Olaya geçte olsa müdahale edip yatıştırmaya çalışan vatandaşlar kadar Asayiş birimleri müdahale etmiyorsa bir sorun var demektir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?