YATAY YAPILAŞMA

08-06-2020

Türkiye yatay yapılaşma konusunda epey gecikti. Birçok ilde yüksek katlı binaların yapılması birçok yönden dezavantaj getirmiştir.

Her şeyden önce Türkiye Deprem kuşağında bulunduğu için yüksek katlı binalar bu anlamda risk oluşturmaktadır.

İnsanların kalabalık alanlarda ve özellikle dar alanlara sıkışmış binalarda yaşaması sağlığı da etkileyen bir durumdur.

Dar alanlara sıkışmış yüksek binalar hava sirkülâsyonunu engellediği için o bölgede yaşayan insanların temiz hava almasını engellemektedir.

Geçmişte Deprem yaşamış İllerin bu durumdan ders çıkararak mevcut katları düşürerek 2-3 katlı binalara geçtiklerini görüyoruz.

Özellikle Deprem yaşamış illerde binaların yıkılması, can ve mal kaybının meydana gelmesi ders çıkarmayı gerektirmiştir.

Yıkıcı depremler yaşamamış ancak birinci veya ikinci kuşak deprem bölgesinde olan iller yüksek dereceli bir deprem yaşamadan önce yatay yapılaşmaya geçmelidirler.

Türkiye genelinde yatay yapılaşma seferberliği yapılmalıdır. Yatay yapılaşma rahat ve huzurlu yaşamın aracıdır.

İlimizde ise dar alanlara sıkışmış yüksek katlı binalar yaşamı olumsuz etkilemektedir. İmar alanlarının az olması yüksek katlı binaların yapılmasına sebep olmuştur.

 Bundan sonra imara açılan bölgelerin çok olması ve İlimizin birçok yönünün imara açılması yatay yapılaşmayı kolaylaştıracaktır.

Belediyemizin imara açacağı alanları yatay yapılaşma için uygun hale getirmesi ve altyapı çalışmalarını yapması bölgeyi cazip hale getirecektir.

Yol, su, kanalizasyon ve doğal gaz gibi alt yapı hizmetleri getirilirse uzak olan yerlerde yatay yapıların yapılması daha cazip olacaktır.

Belediyemizin TOKİ aracılığıyla özellikle orta gelir sınıfına hitap edecek bir veya iki katlı bahçeli müstakil evleri yapması kentimizi güzelleştirecektir.

Bu açıdan Belediyemizin TOKİ ile işbirliği yaparak kentin dört bir yanında bu tür yapıların yapılması için hazırlık yapması gerektiğine inanıyorum

Arsa rantına artık bir dur demek için ve insanların daha ucuz ve daha rahat evlere sahip olması için Belediyelerin öncü ve aktif rol alması gerekir.

Daha temiz yaşanılır ve müreffeh ortamlar için, yeni ve modern yaşam alanları için yatay yapılaşmaya yol açmalıyız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?