YENİ MÜJDELER

24-08-2020

Geçen Cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan müjde vereceğini söylemişti. Nitekim söylediği gibi de müjde oldu.
Karadeniz Münhasır Ekonomik Bölgesi Sakarya Doğal Gaz sahası adını verdikleri alanı içerisinde Doğal gaz bulunmuştu.
Bulunan Doğal Gaz az bir miktar da değildi. Yaklaşık 320 milyar metreküp Doğal Gaz Türkiye’nin yaklaşık 7 yıllık Doğal gaz ihtiyacını karşılayacak miktarda idi.
Şüphesiz Karadeniz bölgesinde Doğal rezervleri vardı. Bunun çıkarılması da çalışma gerektiriyordu. Zira Rusya büyük Doğal gaz rezervlerine sahip idi.
Türkiye çalışmalarına ara vermeyerek yeni alanlarda da sismik ve sondaj çalışmaları yapacaktır. Özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde rezerv olması muhtemeldir.
Gerçi Cumhurbaşkanı Erdoğan araştırmaların yoğunlukla Akdeniz’de olacağını vurgulamıştı. Doğu Akdeniz’de hem Doğal gaz hem de Petrol bulunması muhtemeldir.
Türkiye’nin Libya ile yapmış olduğu münhasır ekonomik bölge anlaşması ile bu bölge içinde kalan rezervler için çalışma yapması gerekir.
Türkiye ile Libya arasında imzalanan anlaşma ile Uluslar arası camianın dikkati çekilmiş. Bu bölgeyi kesen bölge için anlaşma Yunanistan ve Mısır arasında da yapılmaya çalışıldı.
Ancak Yunanistan ile Mısır arasında yakın veya uzak komşuluk olmadığı için Türkiye bu anlaşmanın geçerli olmadığını ileri sürdü.
Akdeniz bölgesi içerisinde gerek sahada gerek masada Enerji savaşları baş göstermektedir. Bundan kimin karlı çıkacağını ileride göreceğiz.
Ancak Türkiye kararlı ve dirayetli bir politika ile işin üzerine gitmektedir. Zira Fransa uzaklardan gelip bu bölgede cirit atmaktadır.
Eğer Fransa bu bölgeye geliyorsa Türkiye’nin işin içinde olmaması büyük bir haksızlık olur. Türkiye önümüzdeki süreçte kararlığını göstererek hakkını alacaktır.
Türkiye, Petrol tüketiminin yüzde seksen beşini ve Doğalgaz tüketiminin ise neredeyse tamamını yurtdışından temin etmektedir.
Dolayısıyla yurtdışına yüksek miktarlarda para ödemektedir. Bu paranın Dolar olması da cari açığı oluşturmaktadır.
Türkiye’nin ithalatının büyük yükünü Enerji ithalatı oluşturmaktadır. Türkiye Doğal gaz ve Petrol bulursa bu durum cari açığın kapanmasına yol açacaktır.
Müjde olarak verilen 320 milyar metreküp Doğal yaklaşık 65 milyar Dolar tutarında olup bu da cari açığın kapatılmasında önemli rol oynayacaktır.
Türkiye Doğal gaz aramasında tecrübe kazanmış oldu. Petrol için aynı tecrübeyi kazanmasında büyük fayda olacaktır.
TPIC Türkiye’nin Petrol sondajında ve sismik araştırmalarında görev ve yetki alan kuruluşudur. Henüz karada yeterli rezerv bulamamışsak da çalışmalar Deniz’de de sürdürülmelidir.
Özellikle Deniz’de TPAO bünyesine alınan gemilerle araştırmaların yapılması yeni sonuçlar ortaya çıkaracaktır.
Türkiye’nin ilerlemesi, ekonominin cari açık handikaplarından kurtulması yeni müjdelerin ileride verilmesi ile olacaktır.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?