TÜRKİYE PETROLLERİ SATILIYOR!

ŞEHMUS TEMİZ

8 yıl önce

Son yıllarda hem personel, hemde yerel halk tarafından sıklıkla sarf edilen bu cümle, artık bazı TP yöneticileri tarafından da zikredilmeye başlandı.

Özellikle Batman için büyük felaket olarak yorumlanan bu gelişme, bölge halkını da oldukça tedirgin ediyor.

Lakin Batman'ın varlık sebebi Türkiye Petolleridir. Şehir Nüfusu 100 binin altındayken, TP Batman Bölge Müdürlüğünün personel sayısı 7 bin civarlarındaydı.

Batman'da o zaman ki ortalama hane nüfusunu 10 olarak hesaplarsak, neredeyse her haneye1 işçi düşmekteydi. Alınan ücretlerde dolgun olunca, bu inşaattan, züccaciyeye, çiftçiye, giyimciye ve kamyoncuya kadar herkese dolaylı bir katma değer sağlardı.

Batman ve çevre iller, ellerinde ki nimetin farkındaydılar. Bunun karşılığını da fazlasıyla aldılar. Bugün bu nimetin küçülme veya dağılma ihtimalini düşündüklerinde bunun büyük bir felaket olacağını biliyorlar.

Bunda haksız da sayılmazlar.

***

Hafta sonu Özelleştirme Dairesi başkan yardımcısı hemşerimiz sn. İbrahim Halil Kırşan'ı konuk ettik.

Konuyu, Özelleştirme idaresinin 2 numaralı ismine sorduk.

Kırşan, TPpd'nin özelleştirme projesi bana bağlı, süreç başladı en kısa sürede özelleştirmeyi tamamlayacağız diyor.

Ama bahsedilen TP bizim bildiğimiz TP değil, onun yan kuruluşu olan petrol dağıtım şirketi olan TPpd'dir. Yani benzinliklerde gördüğümüz, dağıtım lisansını elinde bulunduran şirket. Tıpkı Petrol Ofisi gibi. Petrol ofisi de daha önce Türkiye Petrollerinin yan kuruluşuydu ve özelleştirilerek satıldı.

Milli Şirketimiz olan TP hakkında ise özelleştirme gibi bir durum söz konusu değil. Sadece güçlü rakipleriyle mücadele etmesi için yapısının revize edilmesine yönelik çalışmalar söz konusu.

Üzerine çalışılan model, THY modeli. THY'nin özelleştirme projesi de tıpkı Tekel ve Tedaş gibi hemşerimiz İbrahim Halil Kırşan 'a bağlı.

Modeli, hisselerin bir kısmının halka arz edilmesinden sonra, hareket kabiliyetinin artırılarak, rekabet gücünün maksimize edilmesi olarak özetliyor.

***

Sayın Kırşan'a gelince, oldukça donanımlı ve tüm Gercüşlüler gibi oldukça da samimi birisi.

Ankara'da kurulan Gercüşlüler Derneğinin kurucularından. Dernekle ilgili ilginç bir anısını anlatıyor. Dernek kuruluşu esnasında dernekler masasında ki yetkili, "Gercüş isminin başına bir şehir ismi koymanız lazım" diyor. Lakin Gercüşlüler bunu kabul etmiyor, yetkilide ısrar edince, bizimkiler ara formül buluyor. Gercüş (Batman) dayanışma... Derneği. Yani Gercüş'ten sonra ve parantez içerisinde...

Adamlar lider millet kardeşim. Diyecek şey bir yok, onlar varsa, şoför mahalli her zaman onlarda. Bunu sakın bir kibir veya gösteriş merakı olarak algılamayın. Bu, sadece "genlere kadar işlemiş bir kültür."

Batman'ın zenginliği.

Bunun içinde Gercüş batıda en az Hasankeyf kadar bilinip tanınır. 

Sayın Kırşan'ın, "Batman'ın şehir planlamasında büyük bir öngörüsüzlük söz konusu" sözlerine de katılmamak elde değil. 

7 Haziran seçimlerinde aday olup, sonraki seçimde adaylıktan imtina eden Kırşan, "Hizmet etmenin tek yolu siyaset değildir", diyor ve Anakara 'da her zaman Batmanlı hemşehrilerimin emrindeyim diyerekte ekliyor.

Batman'ın bu tarz güçlü bürokratlara ihtiyacı var. Her zaman hemşerilerimizin başarılarıyla gurur duymalı, makamlara gelmeleri ve orada kalmaları için çaba sarf etmeliyiz. Onlar Batman'ı Batman'da onları yüceltir.

Batmanlılık bilincinin oturduğu daha güzel bir Batman dileğiyle, sağlıklı ve mutlu kalın...

YAZARIN DİĞER YAZILARI