VALİ BİSİKLETE BİNSİN

ŞEHMUS TEMİZ

5 yıl önce

Şu ülkenin başbakanı, diğerinin bilmem ne bakanı, bisikletle işe gidiyor muhabbeti eden gereksiz zevatın değirmenine su taşıma niyetinde değilim.

O bahsedilen ülkelerin komşusu, Suriye, Irak, İran, lokasyonu da Ortadoğu olsaydı, görürdüm ben onların bisikletle seyahat işini.

Her memleketin işleyişini, içinde bulunduğu şartlarla değerlendirmek gerekir. Bugün Batman’ı konuşuyorsak, onun şartlarını göz önüne alıp, makul isteklerde bulunmamız gerekir.

Batman’ın ciddi bir trafik ve hareketsizliğe bağlı oluşan hastalıklar zinciri problemi var. 

Kısa vadede bunları çözüme ulaştıracak projeler maalesef görünmüyor. Bunun içinde her iki problemi tek kalemde çözebilecek basit ve pratik bir çözüm sunmak istiyorum.

Bisiklete binmek.

Bisiklete binmek, şehir trafiğini, hava kirliliğini ve hareketsizliğe bağlı oluşan onlarca hastalığı çözüme kavuşturacak bunun yanında yakıta giden para da cepte kalacaktır.

Lakin bizde bisiklete fakirler biner algısı var.

Bir defasında bende trafikten bunalıp bisiklet almış hem park sorununu çözmüş, hem zamandan kazanmış hem de spor yapma imkanı bulmuştum. Ama her önüme gelen, hayırdır, arabayı sattın mı? Motosikletine ne oldu? Gibi sıralı sorular soruyor, verdiğim cevapları da hiç duymuyordu. Nıç nıç nıç deyip gidiyordu.

Bir yerden sonra psikolojim bozuldu. Attım bir kenara gitti.

Bisiklete binerken, iflas etmediğinizi ispatlamak gerçekten çok zor bu memlekette!

Ama Vali Bey bu işe öncülük edip, bisiklete binerse ve tüm kurum amirlerine de talimat verirse, bu iş olur.

Vali bey her gün her yere bisikletle gitsen demiyoruz tabi. Sembolikte olsa bir iki gün evden işe bisiklet ile gidebilir. Kurum müdürlerine de hafta da bir gün makam araçlarını parka çekip bisikletle işe gitme zorunluluğu getirebilir.

Sağlık müdürümüz, işin sağlık boyutunu da düşünerek bu işe en sıcak bakacak kişidir.

Gençlik Spor, en çok sahip çıkması gereken müdürlüktür.

Milli eğitimin halkı bilinçlendirme misyonunu pratiğe geçirecek bu uygulamaya, tüm şube ve okul müdürleri ile katılması gerekir.

Kültür turizm müdürümüzün ekibiyle beraber bu işi sahiplenmesi elzemdir.

Müftü beyde bu konuya sıcak bakacaktır. Lakin çocukluğumuzda imam hatiplerimizin büyük çoğunluğu bisiklet ile camiye giderlerdi. Şimdilerde azalsa da canlandırmak hiçte zor olmayacaktır.

TPAO bölge müdürümüz sportmen ve renkli bir kişiliğe sahip, bu kampanyayı sahipleneceğine eminim.

Emniyet müdürümüz de bu kampanyaya çok sevinecektir.

Belediye ise işin asıl sahiplerindendir. Hem trafik açısından hem hava kirliliği hemde halkın huzur ve refahı için işe ilk el atması gereken kurumdur.

Belediye başkanının vali bey gibi güvenlik problemi yaşayabileceğini de düşünmüyorum. Çok rahat bir şekilde bisiklete binip işten eve gelebilir, şehri turlayabilir. Bu durum hem başkan beyi hemde şehri rahatlatır.

Tabi bunu yaparken, yeni bisiklet yolları ve sürücülerin bu konularda eğitilmesi de şart.

Herkesin üzerine düşen görevi yaparak bu konuyu ciddiyetle ele alması gerektiğini düşünüyorum.

Bu bilinci oluşturup, projeyi pratiğe geçirebilirsek, müthiş bir iş başarmış olacağız.

Hava kirliliği, park sorunu, kilo problemi…

Bence vali bey hemen işe başlamalı, kurum müdürleri aralarında bir gün belirleyip o gün mutlaka diğer günlerde isteğe bağlı bisikletle işe gitmeli. Okullarda, sosyal medyada, gazetelerde ve tüm resmi kurumlarda bu konu işlenmelidir.

Bu işi başarırsak, çok iş başarmış olacağız…

Daha yaşanabilir bir şehir dileğiyle, sağlıklı ve mutlu kalın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI