BATMAN’IN SANAT ELÇİSİ (BART)

19-10-2020

Batman Kültür Derneği, Batman Valiliği tarafından 1997’de kuruldu. 
Yeterli ve etkin faaliyet yürütemediği gerekçisiyle derneğin kapatılmak istenmesine bir grup sanatsever arkadaşla gönlümüz elvermedi ve derneği 2004 yılında valilikten devraldık. 
Bağımsız bir şekilde başlattığımız derneğin ismini önce Batman Fotoğraf Topluluğu olarak daha sonra da Batman Kültür Sanat Derneği olarak değiştirdik.  
Üyelerimiz arasında bugün Türkiye ve Dünya çapında tanınan birçok sanatçı bulunmakta. 

Bu sanatçılardan bazıları şunlardır; 
Yavuz Ekinci; Yeni jenerasyonun en güçlü kalemlerinden. Yazdığı roman ve öyküleri birçok dile çevrilerek okuyucusuyla buluşan yazarımızın eserlerinin bir çoğu senaryolaştırılıp seyirciyle buluştu. 
Fikret Atay; Arkadaşımız şu anda İsveç’te yaşıyor, video artta dünyanın ilk 100 ismi arsasında bulunmaktadır. 
Barış Eviz; Çektiği belgesel ve kısa filmleriyle dünya çapında birkaç festivale eserleriyle katılıp ödüllerle geri döndü. 
Selim Toprak; Fotoğraf dalında Macaristan’da bir festivale davet edildi. 2012 yılında Mezopotamya’nın Çığlığı adlı fotoğraf sergisi Almanya’da sergilendi. 
Ayfer Özen; Arkadaşımızın Hasankeyf temalı fotoğrafları Gürcistan’da bir festivalde seyirciyle buluştu. 
Engin Altun; Hem fotoğraf hem de kısa filmleriyle Türkiye’de kendinden söz ettiren sanatçılarımızdan biridir. 
Recep Kavuş ve şu anda Dernek Başkanlığımızı yapmakta olan Sabri Özdemir’in de içinde bulunduğu dernekteki diğer fotoğrafçı arkadaşlarımız da birçok karma fotoğraf sergisiyle Batmanlı Sanatseverleri bir araya getirdiler. 
Edebiyat dalında Veysel Tırpan, Mehtap Ceyran, Yeliz Şenay, Ercan Yılmaz, Nihat Ekinci arkadaşlarımızda yazdıkları şiir ve romanlarıyla iz bırakan üyelerimiz arasındadır. 
Fotoğraf ta Diyarbakır’da DİFAKI kuran Dündar Uğurlu ve Kadri Kurt, Muğla’da Özlem Yasak, İzmir’de Ayfer Özen, Mersinde Dr. Fuat Özgürer ve ismini sayamayacağım birçok sanatçıyı bünyesinde barındırmakta. 
Görsel sanatlar, edebiyat ve fotoğrafın yanı sıra panda mı sürecinde müzik alanında vurmalı çalgılarla ismini dünya çapında duyurmuş Jale Ekinci ile erbane kurslarına başlamış bulunmaktayız. 
Aynı zamanda derneğimizin öncülüğünde Türkiye’nin önde gelen isimleriyle pamdemi sürecinde 35 kişilik belgesel yapım atölyeleri hazırlayıp sanatçılara onlayan eğitimler verdik. Bu eğitimler sonucunda 10’a yakın belgeseli çekim aşamasına hazırladık, belgesellerin montaj ve kurgusunu da derneğimiz üstlendi. 
Yani BART’ı özetleyecek olursak;
Türkiye’de tanınmış birçok yazarı, şairi, fotoğraf sanatçısını Batman’a davet edip; atölyeler ve imza günlerini düzenledik ve bunların hepsini sadece kendi üyelerimizin yardımıyla yaptık. Bir dönemler başkanlığını yapmış olduğum BART devraldığımız günden bu yana Türkiye’deki en aktif ve sanat dalında en iyileri arasında yer alırken aynı zamanda Batman’ın sanat elçisi olarak Batmanlı sanatçılara birçok konuda destek oldu. 
Derneğimiz aktif olarak Atatürk Parkı yanı Telve Cafe üstünde yer almaktadır bütün sanatseverlere kapımız açıktır.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?