BATMANLI OLMANIN BİLİNCİ

29-12-2019

Uzun zamandır kaleme almak istediğim bir konuydu.

Birkaç gün önce sevgili dostum Recep Kavuş da bu konuya değinmişti.

Ben de kısaca Batmanın tarihiyle başlamak istiyorum.

Eski adı  Elmedine olan yerleşim birimi 1926-27 yılı ilkbaharında bugünkü Batman Çayının taşması nedeniyle haritadan silinmiş ve İluh Köyü Beşiri (Kobin) İlçesine bağlanmıştır. Batman isminin nereden geldiği hakkında görüşler olmayıp, bir görüşe göre bugünkü Batman Çayının adı 1950'li yılların basında Iluh Köyüne verilmiştir. Yaygın olan görüşe göre de Iluh Köyünün aşağı kısmında ilk deneme kulesi kurulduğunda TPAO'nun tesislerinin bulunduğu bölgeye bakmaktan gelen Batman adı verilmiştir. İlk deneme kulesi kurulduğunda TPAO'nun tesislerinin bulunduğu bölgeye bakmaktan gelen Batman adı verilmiştir.  

Bende 1965 yılarında beri bu kadim şehirde yaşıysan biri olarak gittiğim her yerde gururla Batmanlı olduğum söylüyorum. Eskiden herkes bir birini tanırdı zaman içende Batman metropol şehirlere benzemeye başladı yüksek binalar büyük alış veriş merkezleri…

***

Benim gibi uzun yılardır bu şehirde yaşayanlar şehre iyice yabancılaştık.

Geçenlerde eşimle araçla bir yere gidiyorduk kırmızı ışıkta beklerken önümde duran araçların plakalarına baktım ne yalan söyleyeyim bir Batmanlı olarak ne kadar çok üzüldüğümü ifade edemem on araçtan üçü Batman plakasıydı geri kalan bütün araçların plakaları farklı şehirlerin plakalarıydı en çokta Türkiye’nin üç büyük şehirlindi.

Sebebi ne olursa olsun yaşadığımız şehrin plakalarını aracımıza neden takmadığımı sorasım geldi o sürücülere.

Madem bu şehirde yasılıyoruz yollarını, sokaklarını havasını soluyoruz neden yabancı plaka takıyoruz diye.

Bilmiyorlar mı araç sayısına göre şehire devlet ödenek ayırdığını bu Batman’a ihanet değil mi?

Sen bu şehirde yaşa yollarını sokaklarını kulan havasını kirlet git başka şehrin plakasını da aracına tak bunu doğru bulmadığımı burada belirtmek istiyorum.

***

Oysa geçen hafta Batman Baro Salonunda kent konseyinin yeniden aktif hale gelmesi için Batman’daki birçok STK temsilcileri bir araya gelmişlerdi. Hepsinin daha güzel daha yaşanılır bir Batman için ellerini taşın altına koyacaklarını dilleri döndükçe anlatılar yeteri çoğunluk toplanmadığı için toplantıyı bir hafta sonraya ertelediler.

Ben de merakımdan dışarı çıkıp gelen katılımcıların araç plakalarına baktım neredeyse yarısından fazla üç büyük şehrin plakalarıydı.

Bir taraftan Batmana bir şeyler katma çabası bir taftan da Batmanın simgesi olan araç plakaları araçlarına takmama durumu var.

Bu bir çelişki değil mi?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?