Elini her taşın altına koyan isim Nizamettin Aydiş

26-08-2018

Bu hafta ki konuğum, Batman Sevdalılarından Ziraat Odası Başkanı Sayın Nizamettin Aydiş. Kendisini lise yıllarımdan beri tanırım.

Hayatımda unutamadığım şahsiyetlerden biridir. Hatta gençlik yolların da idollerimden biriydi, hep ona özenirdim.

Her şeyden önce çok güzel bağlama çalardı, sesi de çok güzeldi. Okuldaki bütün gençlerimizin özendiği, değişmez sanatçıların başından gelen biriydi.

Dönemin genç kızları ona hayrandı. Her zaman mütevazılığını korurdu, beyefendiliğiyle herkesin yüreğinde taht kurmayı başarmıştı.

Daha önce de bahsetmiştim, portre çalışmalarımda, Batman Sevdalısıyım diyebilen, bu kadim şehirde taş üstüne taş koyan kim olursa önünde eğilir ve köşeme taşırım.

Nizamettin Bey de bu kadim şehre katkısı olan nadir insanlardan biridir. Bu yüzden kendisiyle görüşmek istediğimi ilettim, her zamanki nazikliği ve beyefendiliği ile beni kabul etti. Görüşmemiz bir sohbet havasında geçti.

Bir şehrin kalkınması, kuşkusuz ekonomiden geçer. Nizamettin Bey de nerdeyse 25 yıldır Batman Ziraat Odası Başkanlığı yapıyor.

Ülkenin kalkınmasına şüphesiz katkısı olmuş nadir insanlardan biridir.

Örgütlü toplum her zaman o ilin ya da o ülkenin kalkınmasındaki öncü güçtür. Mesela okumanın ülke kalkınmasındaki önemini bildiğinden, özelikle kırsal alanda yani köylerde 320 öğrenciyi, burs vererek okutuyor. Bunların 170'i kız 150'si de erkek öğrenci.

Yine kendi imkânı ile iki başarılı kız öğrenciyi, Türkiye’nin en saygın üniversitelerinde burs vererek okutmanın gurunu benimle paylaşırken adeta gözlerinin içi gülüyordu.

75 ülke dolaştığını söyleyen Aydiş, gördüğü yenilikleri hem ülkesinde hem de şehrindeki tarım alanlarında uygulamanın gurunu da yaşıyordu. Mesela Batman’da ilk Tarım Fuarının öncülüğünü yapmış, bunu geleneksel hala getirmenin çabası içinde. Bu fuara 234 büyük firma ve Hollanda’dan bir ilaç firması katıldı.

Fuarın ikincisi bu yıl 18–21 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek.

Bu fuardan Batmanlıların ekonomik anlamda kazanç sağlayacağını söylüyor. Amacı ise Batman'ı Türkiye’nin en iyi şehirlerinden biri yapmak. Ayrıca insan sağlığıyla da çok ilgileniyor. Sigaraya karşı savaş açmış Aydiş, bu güne kadar 301 kişiye sigarayı bıraktırmış.

Son olarak 25 yılık başkanlık döneminde Türkiye’nin farklı ilerinde 122 odanın kurulmasında öncü olmuş. Biz de Batman Sonsöz Gazetesi olarak Sayın Nizamettin Aydiş'e teşekkür ediyor, çalışmalarının ve başarılarının devamını dileriz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?