İNSAN OLAMAZSINIZ!

İNSAN OLAMAZSINIZ!
02-08-2021

Bir Ülkenin birikimlerini yok eden insan olamaz. Bir-iki gün içinde oluşması mümkün olmayan, yüzyıllar geçtikten sonra Orman haline dönüşen ağaçlıkları yakanlar insan olamaz.

İçinde her türlü canlının yer aldığı ormanı yakanlar esfeli safilin derekesine düşmüşlerdir. Ağaçlar da birer canlı olduğu için ormanları yakanlar on binlerce canlıyı diri diri yakmış oldu.

Canlı canlı ateşin içine atılmış; kaplumbağalar, leylekler, kuşlar, tavşanlar ve daha nice hayvanlar masum oldukları halde canice yakıldılar.

Hangi suçtan dolayı öldürüldüler? Diye sorulacaktır canilere, vahşilere, hayvan derecesinden daha aşağı yaratıklara…

Ya zavallı Orman köylülerine ne demeli? Orman köylüleri kıt kanaat geçinirken hangi aşağılık mahlûkat veya mahlûkatlar onların evini yakabilir?

Gücünüz masuma, savunmasıza, fakire ve fukaraya mı yetiyor? En zayıf halkayı mağdur etmek sizin için bir kahramanlık mı?

Masumları katlederek, hayvanları yakarak, fakirleri mağdur ederek, yeşili kurutarak başarı mı kazandınız? Muzaffer mi oldunuz?

Ya sözüm ona; Çevrecilere, Yeşil sevdalılarına, hayvan hakları savunucularına ne demeli? Neredeydiniz bu canilikler yapılırken?

Sahi siz kimin sesisiniz? Yok, efendim Kanal İstanbul Projesinde ağaçlar kesilecekmiş? Yok, efendim Gezi Parkında ağaçlar kesilmiş de?

Hadi oradan sizi gidi riyakârlar, sizi gidi propaganda temsilcileri, sizi gidi vahşetin borazanları, katliamın sözcüleri…

Evet, sadece bir propagandanın temsilcileri olmayın. Kanal İstanbul Projesinde ağaç kesilirse konuşun ama bir zahmet milyonlarca ağaç yakılınca da konuşun.

Ya hayvan hakları savunucuları nerede? Yok efendim Belediye, köpekleri zehirliyormuş, yok efendim köpekler, toplatılıyormuş…

Ya Orman içinde yanan hayvanlar, onlar neci oluyor? Onlar da hayvan değil mi? Yoksa siz, sadece belirli hayvanları mı savunuyorsunuz?

Yoksa siz, hayvanları kendi emellerinize alet mi ediyorsunuz? Hayvanları desteklerken bile tarafsız olamıyorsunuz?

Siz aslında birer faşistsiniz? Çünkü hayvanlar arasında bile ırkçılık yapıp, ayırım yapıyorsunuz? Tarafsız olamıyorsunuz?

Bir vahşeti kınarken diğer vahşetten bihaber olamayız. Ormanlar ve içindeki canlılar yanarken çok büyük bir katliam daha yaşandı.

Böyle bir katliam ki, tarif edilemez. Hangi insan bir aileden yedi kişiyi birden katledebilir? Hangi yaratık yedi kişiyi öldürdükten sonra evlerini ateşe verebilir?

Caniye ve Vahşiye sorulacak, bu insanlar neden katledildi? Bu insanların suçu ve kabahati neydi? Yedi kişiyi öldüren de vicdan, akıl, mizan ve insanlık olabilir mi?

Bu fiili işleyen nasıl bir haleti ruhiye ye bürünmüş olabilir? Bu hiçbir şekilde izahı olmayan bir hayvanlık(hayvanlardan özür dileyerek hayvanlar bu yaratıklardan çok daha niteliklidir) hareketidir.

Ya birine ses çıkarıp, diğeri için ses çıkarmayanlar. Fiil A’dan olunca ortalığı dumana katanlar, fiil B’den olunca neden ses çıkarmazlar?

Ya da şöyle diyelim. Eylem A’ya olunca hiçbir şey olmamış gibi üç maymunu oynayanlar, dut yemiş bülbüle dönenler Eylem B’ye olunca niye yaygara çıkarır?

Yoksa sizin insanlığınız kısmi midir? Yoksa siz sadece kendi tarafınıza mı insansınız? Ya da sadece kendi bölgenize mi insansınız?

Cenabı Allah demiyor mu? “Bir topluluğa olan kininiz sizi adaletsizliğe sevk etmesin.” Eğer kin duyuyorsanız dahi adaletsiz olmazsınız.

Dolayısıyla insan olabilmek için adaletli olmak lazım. Düşman bile olsa adaleti elden bırakmamak lazım. Kendi aleyhine bile olsa tarafsız, objektif ve nesnel olmak lazım.

Hâsılı insan olmak doğmak ile olmuyor. İnsan olmak için; tutum, davranış, hareket göstermek gerekir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?