STRES VE BESLENME

28-10-2020

Sevgili Yaşam Boyu Sağlık Köşesi okurları herkese merhabalar.. Yaşadığımız pandemi süreci ile iş, okul, sosyal hayat ve ekonomik hayatımızda ani ve olumsuz değişimler yaşandı.

Yaşanan değişimlerle stres kat sayımız arttı ve ne yazık ki artmaya da devam ediyor. Çoğu insan mutsuzluk ve stresle baş edebilmek için yağlı ve karbonhidratlı besinlere yöneliyor.

Ancak bu besinler bizlerde kilo artışına neden oluyor ve hastalıklara zemin hazırlıyor. Üzüntülü ve stresli olduğumuz dönemlerde kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayacak sağlıklı alternatifleri bilmemiz ve bu besinlere öğünlerimizde yer vermemiz oldukça önemli.

Peki stres durumundan beslenmemiz nasıl etkilenir?
Stres anında beyin, böbreküstü bezlerini uyarır ve stres hormonu olan kortizol salgılanır. Kortizolün salgılanması ile kan şekeri yükselir. Buna bağlı olarak insülin hormon düzeyinde artış başlayınca kişi kendini aç hissetmeye başlar ve yeme eğilimi gösterir.

Stres kişiyi daha çok karbonhidratlı besinleri tüketmeye yöneltir. Bu durum da kilo alımıyla sonuçlanır. Bu durumun tam tersi olarak kişi stres durumunda iştahsızlık da yaşayabilir.
Kişi stres durumuna girdiğinde ruh hali, uyku düzeni ve iştahını etkileyen serotonin(mutluluk hormonu) azalmaktadır. Stresi azaltmak için nasıl beslenmeliyiz?

Serotonin hormonu triptofan aminoasitinden sentezlenmektedir. Bu yüzden triptofan içeriği yüksek olan hindi eti, süt, kırmızı et, yumurta, kurubaklagiller, tavuk, muz, kakao gibi besinlerin tüketilmesi bu sürece olumlu katkısı olacaktır.
Yapılan çalışmalarda magnezyumun kortizol seviyesinin dengelenmesinde etkili olduğu belirtilmektedir. Yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller iyi magnezyum kaynaklarındandır.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için C vitamininden ve A vitamininden zengin besinlerin tüketiminin arttırılması önemlidir. (portakal, mandalina, limon, ıspanak, maydanoz, yeşil biber, havuç, koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi)
Sinir sistemine etkisi olduğu bilinen balık, ceviz gibi omega-3 içeriği yüksek besinlerin tüketimi stresi durumunda oraya çıkabilecek olumsuz sonuçları önlediğine dair çalışmalar bulunmaktadır.

Stres vücutta su birikimini arttırmakta ve ödeme sebep olmaktadır. Bu yüzden stres sürecinde tuz tüketimini azaltmak ve yeterli miktarda su içmek son derece önemlidir.

Kafein ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
Fiziksel aktivitenin stresi daha rahat kontrol altına almamızı sağladığını belirtmekte fayda var. Bu nedenle mümkünse stres durumunda 30 dakika olacak şekilde yürüyüş yapılabilir.
Herkese stressiz, sağlıklı ve huzurlu günler dilerim. Sağlıcakla kalın.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?