Batman, son yıllarda sağlık alanında önemli yatırımlar alan bir şehir.
Yeni hastaneler açılıyor, poliklinik sayıları artıyor, hekim kadroları genişliyor.
Bunların tamamı elbette sevindirici.
Ancak yıllardır çözülemeyen, kronikleşmiş bir eksiklik hâlâ yerinde duruyor:
Batman’da neden hala kamuya ait müstakil bir göz hastanesi yok?
Türkiye’de müstakil göz hastanelerinin yaygın olmadığı iddiası gerçeği yansıtmıyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerin yanı sıra birçok ilde yalnızca göz sağlığına odaklanan kamu hastaneleri bulunuyor. Özel sektörde ise göz hastaneleri zincirleri Türkiye genelinde 10’dan fazla ilde faaliyet gösteriyor.
Yani göz hastanesi, metropollere özgü bir lüks değil; ihtiyaç duyulan her şehirde hayata geçirilebilen temel bir sağlık yatırımıdır.
Bu tabloya bakıldığında, nüfusu 700 bine dayanan ve çevre il ile ilçelere de sağlık hizmeti sunan Batman’ın hala kamuya ait bir göz hastanesine sahip olmaması daha da düşündürücü hale geliyor. Çünkü göz sağlığı ertelenebilecek, “idare eder” denilebilecek bir alan değildir.
Bugün Batman’da basit bir göz muayenesi için bile uzun randevu süreleriyle karşılaşılıyor. Cerrahi müdahale gerektiren vakalar ise ayrı bir çileye dönüşüyor. Katarakt, retina ve glokom gibi ileri tetkik ve ameliyat gerektiren hastalar başka İllere sevk edilmek zorunda kalıyor.
Bu durum yalnızca bir sağlık sorunu değil; aynı zamanda ciddi bir sosyal ve ekonomik yüktür. Yol masrafları, refakatçi ihtiyacı, konaklama giderleri derken vatandaşın sırtına yeni külfetler biniyor. Emekli için, asgari ücretli için, kırsalda yaşayan yaşlı bir vatandaş için bu yolculuklar çoğu zaman tedavinin önüne geçiyor.
Sonuçta tedavi erteleniyor, hastalık ilerliyor, mağduriyet derinleşiyor. Peki sorun ne?
Batman’ın nüfusu mu az?
Hasta potansiyeli mi yetersiz?
Bölgesel bir göz hastanesini kaldıracak kapasitesi mi yok?
Kesinlikle hayır.
Aksine Batman, çevre illerle birlikte düşünüldüğünde bölgesel bir göz sağlığı merkezi olmaya aday bir şehir. Üniversitesi var, sağlık altyapısı gelişiyor, yetişmiş hekimleri bulunuyor.
O halde sorun nerede?
Sorun çoğu zaman öncelik meselesidir. Eğer bir talep yeterince yüksek sesle dile getirilmiyor, kamuoyunda sürekli gündemde tutulmuyor ve ısrarla takip edilmiyorsa, bürokrasi de o talebi erteleyebiliyor. İşte tam da bu noktada yerel dinamiklere büyük görevler düşüyor.
Bu soru artık açıkça sorulmalıdır:
Batman neden İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı bir göz hastanesine sahip değil?
Çünkü bir göz hastanesi demek;
– Daha hızlı teşhis,
– Daha erken tedavi,
– Daha az sevk,
– Daha az mağduriyet demektir.
Ayrıca böyle bir yatırım Batman’ı sağlık alanında daha cazip hale getirir. Hekimler için bir çekim merkezi olur, istihdam sağlar ve şehir dışı sevklerin büyük bölümünü ortadan kaldırır.
Birçok ilde göz hastaneleri, güçlü yerel takip ve sürekli kamuoyu baskısıyla hayata geçirilmiştir. Batman’da ise ihtiyaç herkes tarafından bilinse de yeterince sahiplenilmemiştir.
Soruyu bir kez daha soralım ve cevabını isteyelim:
Batman’da neden İl Sağlık Müdürlüğü’ne ait bir göz hastanesi yok?
Ve ne zaman olacak?
Bu sorunun takipçisi olmak; bu kentin dinamiklere, sivil toplumuna ve en çok da Batman’da yaşayan herkese düşüyor.
Çünkü; görmeyen bir şehir, geleceğini de net göremez.