Dilimizde tüy bitti!

Ekrem Işık

2 yıl önce

O kadar çok söyledik ki, artık gına geldi. Şehir içi trafiğinde çok problem var. Bu problemler asgariye indirilmelidir.

Bunlardan biri şehir içi minibüslerdir. Şehir içi minibüsler tıka basa yolcu taşımaktadırlar. Olası bir kazada birçok insan hayatını kaybedebilir.

Trafik kurallarına uymayan şehir içi minibüsler istedikleri yerde yolcu indirip bindirmektedirler.

Trafik güvenliğini tehlikeye atan şehir içi minibüsler istedikleri şekilde hız sınırını aşmakta veya çok düşük hızla yol almaktadırlar.

Donanım yönünden de birçok eksiklikleri olan şehir içi minibüsleri kimse kontrol etmiyor mu? Merak ediyorum.

Trafik içinde yer alan o kadar çok hata ve aksaklık var ki hangisini söylesem bilmiyorum. Burada önemli ve sıkça tekrarlananları dile getirmeye çalışıyorum.

Kaldırımlarda yaya olarak yürümek dahi artık sıkıntılı hale gelmiş. Kaldırım sanki araçların güzergâhı oldu.

İsteyen istediğini yapar hale geldi. Motosikletlerin kaldırımlarda ne işi var? Bir yetkili çıkıp demiyor mu bunların burada ne işi var?

Ceza kesilmediği için dileyen dilediği şekilde kaldırımlarda yayalara çarpa çarpa yol almaktadır.

Kaldırımlar motosiklet ve bisikletlerin adeta yol güzergâhı olmuş. O halde bisiklet ve motosikletler için neden ayrı yol yapılmış?

Motosikletler ve bisikletler trafikte çok büyük tehlikeye yol açmaktadır. Araçların sağında, solunda ve arasında yol alarak kuralsızlığı had safhaya çıkarmaktadırlar.

Bazen yayaların geçtikleri yol aralarından çıkmaktadırlar. Bazen yaya kaldırımlarını işgal etmektedirler.

Özellikle servis yapan motosikletler aniden yolun sağından soluna geçmektedirler. Araçların kör alanlarından yüksek hızla yola çıkmaktadırlar.

Hindistan ve Bangladeş dahi bu kadar kuralsızlığa tahammül edemez herhalde. Bazı işgüzar sürücüler çocuklarını kucağına alıp araç sürmektedir.

Okul servislerini de defalarca yazdım. Ama netice alınmadı. Çocukları tıka basa minibüslere dolduran servisler neredeyse normal hız sınırlarında araç kullanmamaktadırlar.

Hız sınırlarına uymayan, trafik ışıklarını dikkate almayan, sinyal nedir bilmeyen okul servisleri istedikleri şekilde hareket etmektedir.

Bisikletler ve motosikletler için yol kenarı ayrıldı. Ancak motosiklet ve bisikletler bu bölümü kullanmamaktadır.

Dolayısıyla yol daraltılıp kullanılamaz hale geldi. Üstelik bazı araçlar daraltılmış yola yani bariyerlerin yanına park etmektedir.

Bazı araçlar yaya geçişlerine park etmektedir. Bazı araçlar kaldırımlara park etmektedir. Bunlara ceza kesilmediği için günlerce araçlar aynı yerde durmaktadır.

Yayaların geçeceği alan bırakmayan araçlar kuralsızlığı kural haline getirmektedir. Yolların kenarına park edenlere ilave olarak ikili, üçlü park edenler yüzünden yoldan geçmek mümkün olmamaktadır.

Kaldırımlara sadece araçlar park etmemektedir. Esnaf kaldırımlara tezgâh açmaktadır. Kimi meyve ve sebzesini koymaktadır.

Kimi esnaf sanki kendi alanı gibi sandalye ve masa atmaktadır. Kimi de müşterisine yol açmaktadır.

Kimi esnaf yolun park edilecek alanını kendince bir şeyler koyarak kapatmaktadır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI