YAKIŞMIYOR!

Ekrem Işık

4 yıl önce

Bazı şehirlerin girişlerine bakıyorum da şehre girerken huzur duyuluyor. Bazı şehirlere ise daha girişte içinize kasvet çöküyor.

Şehrin girişleri size şehrin ne durumda olduğunu az çok anlatır. Onun için şehrin girişleri bana göre önemlidir.

Doğal olarak şehrin bir girişini düzeltmek yetmiyor şehrin tüm girişlerini aynı şekilde düzeltip güzelleştirmek gerekiyor.

Bir şehrin girişinin aydınlık olması önemlidir. Zira şehrin girişlerinin aydınlık olması sürücülerin araçları kullanırken kaza yapmamaları için elzemdir.

Ayrıca bir şehre girerken şehrin girişinde özellikle refüjlerde bilhassa orta refüjlerde çiçek olması ve ağaçlandırma yapılması göze hitap ederek şehri güzelleştirmektedir.

Bu saydıklarım temel unsur olmakla beraber trafik akışı ve trafik güvenliği için şehrin girişinin geniş tutulması da önemlidir.

Özellikle de şehrin girişinde gidiş ve gelişe ayrılan iki geniş yol olması yani duble yol olması artan trafiği rahatlatmak için alınması gereken tedbirlerdendir.

Bu saydığım kriterler ile İlimizi değerlendirirsek İlimizin bu kriterlerin çoğunda eksik kaldığını görmekteyiz.

İlimiz için mevcut girişlerin İlimize yakışmadığını ve gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğine inanıyorum.

Her şeyden önce Diyarbakır yönünden gelirken Batman girişinde yolun tek şeritli olması yani duble yol olmaması Batman için büyük bir eksikliktir.

Batman çayı üzerinde bulunan köprünün tek olması Batmanın girişinde birçok kazanın yaşanmasına sebep olmaktadır.

Bismil girişinde dahi gidiş ve geliş için ayrılan iki ayrı köprü olmasına rağmen Batman girişinde tek köprü olması Batman için büyük bir ayıptır.

Diyarbakır yönünden gelirken Batman girişinde trafik yoğunluğu artmakta ve zaman zaman bu durum yüzünden kazalar yaşanmaktadır.

Bunu önlemenin yolu bir an önce ikinci bir köprünün Batman çayı üzerinde kurulmasıdır. Bu durum şehrin girişini güzelleştirip kazaların önlenmesine yarayacaktır.

Köprüyü de kapsayacak şekilde tek şeritli yolu duble yolun girişine kadar çift şeritli hale getirmek ya da duble yol yapmak şehrin girişi için yapılması gereken bir diğer adımdır.

Hasankeyf tarafından Batman’a giriş yaparken de kısmi olarak tek şeritli yollar bulunmaktadır. Bu kısımları da çift şerite dönüştürüp yolları emniyetli hale getirmek gerekir.

Özellikle tek şeritli yollarda hatalı sollamalardan dolayı kazalar meydana gelmektedir. Trafik yoğunluğunun artması ile sollamalar yapılmakta ve bunun sonucunda kazalara davetiye çıkarılmaktadır.

Şehrin girişi ayrıca karanlık olup bunun için de bir adım atılması gerekir. Şehrin tüm girişlerinin aydınlatılması şehrin girişlerini güzelleştirecektir.

Şehrin tüm girişlerinde aydınlatma yapılınca şehir karanlıktan kurtulacağı gibi estetik tür ışıklandırma yapılırsa şehrin estetiği de doğal olarak değişecektir.

Bazı şehirlerde şehrin girişlerine şehrin sembollerinin konulduğunu görüyoruz. Batman için de Petrol kuyusu veya Rafineriyi sembolize eden bir figür konulabilir.

Özellikle ağaçlandırma ve refüjlere çiçek konulmasının önemli olduğunu ve şehri güzelleştirdiğini söylemiştim.

İşte Batman’ın tüm girişleri sağlı sollu olmak üzere ağaçlandırılmalı ve refüjler özellikle de orta refüjler çiçeklendirilmelidir.

Batman için bunları düşünüyor ve bunları söylüyoruz. İnşallah yetkililer de söylediklerimizi dikkate alıp gereğini yaparlar.

Hepiniz için sağlıklı ve mutlu günler diliyorum. 

Hoşçakalınız

YAZARIN DİĞER YAZILARI