Kamu kurumlarında Batmanlı bürokrat sayısı, diğer illere göre çok çok az.
Batmanlı bakanlık müsteşarı, genel müdür, rektör, il müdürü ve baştabip sayısı, diğer illere göre daha az.
Neden mi?
Çünkü başarılı olup devlet kademelerinde üst düzeyde görev yapmayı hak eden Batmanlıları destekleyecek ve sahiplenecek bir duyarlılık ve lobi yok.
Hakkıyla bir yerlere gelen Batmanlı bürokratların görevdeki süreleri de genelde fazla sürmüyor.
2020-2022 yılları arasında başarılı bir şekilde Batman Tarım İl Müdürlüğü görevini sürdürürken Muş İl Müdürlüğü’ne atanan hemşerimize önce üstün başarı belgesi verildi, sonra da görevden alındı.
Üstün başarı belgesi, görevini gayretli, özverili, disiplinli ve verimli bir biçimde yapanlara verilir.
İlin en büyük mülki amiri olan vali, kendisini performansı dolayısıyla üstün başarı belgesiyle ödüllendirirken, genel müdürlük ise kendisini Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevindeyken Ankara Genel Müdürlükte Özel Kalem Müdürlüğü emrinde pasif bir göreve atadı.
Muşlu olmadığı için Muş lobisi kendisine sahip çıkmaz.
Batman lobisi de zaten Allah’a emanet.
Batmanlı başarılı bürokrat Mehmet Gün, 35 yıl Tarım Bakanlığı’na bağlı birimlerde çeşitli kademelerde başarılı hizmetler yaptı.
İlk atamasında 1990 yılında Muş’a teknisyen olarak görevlendirildi.
2004 yılında görevde yükselerek Gaziantep Gıda Laboratuvarı’na müdür yardımcısı olarak atanır.
Sonra Diyarbakır Gıda Laboratuvarı Müdürü olarak görev yapar.
2020 yılında Batman İl Tarım Müdürü Vekili olarak atanır.
COVID-19 salgınına rağmen, hem İl Özel İdare projeleri kapsamında fıstık fidanı, lavanta, sera naylonu, susam ve makine, sarımsak, makina, karışık meyve gibi birçok çalışmayı hayata geçirdi.
Batman İl Tarım Müdürlüğü’nde üstün başarı gösterir.
Bakanlık projeleri olan mercimek, buğday gibi GAP projeleriyle de sera, bireysel sulama, kapama bahçe, lavanta, böğürtlen, kırsal kalkınma projelerinde ise susam işleme, mantar üretimi, besi ve süt işleme hibe imkanlarından Batmanlı çiftçileri faydalandırdı.
2022 yılında görev yeri değişerek Muş’a ataması yapıldı.
Hayvancılıkta önemli bir yere sahip olan Muş’ta göreve başlar başlamaz, 357 bin hektar alanda çayır mera tahsisinin tescilini sağladı.
Hayvancılık yapanların envanterini çıkararak, 257 bin büyükbaş hayvan, 1 milyon 200 bin küçükbaş ve 64 bin kovanı olan ilde devletin üreticiye olan desteğinin artmasını sağladı.
Özel İdare’den kapya biber, arıcılık, buğday tohumu, kabak çekirdeği ve tohum eleme makineleri projeleri için üreticiye 12 milyon liralık bütçe hibe desteğinin sağlanmasına öncülük etti.
Onun döneminde aromatik bahçeler, balıkçılığın gelişimi için tekne alımı ve 10 milyon liralık balcılığı kalkındırma, tarım arazilerinin etkinleştirilmesi kapsamında nohut, buğday ve tohum dağıtımı yapıldı.
Pirinç üretimi projesi ve ceviz fidanı dağıtımı yapıldı.
Büyükbaş hayvancılıkta ilk kez “analar aşılansın, buzağılar yaşasın” kampanyası başlatıldı.
Muş’a bağlı Bulanık ilçesinde kaz projesi hayata geçirildi, DAKA projesinden hibe olarak 11 milyon TL’lik destek sağlandı.
Muş’ta ilk kez coğrafi işaretli ürün için başvuru yapıldı.
Muş kaşar peyniri tescillendi.
Başarılı İl Tarım Müdürü Mehmet Gün’ün hem Batman’da hem Muş’ta yaptığı hizmetler anlatmakla bitmez.
Görevden alınmadan birkaç gün önce üstün başarı belgesiyle ödüllendirilen Mehmet Gün’ün en büyük özelliklerinden biri de koltuğa yapışıp oturan bir bürokrat olmamış olmasıydı. Sürekli sahadaydı.
Çiftçinin ve hayvancılık yapanın ayağına kendisi gider, sahada eksiklikleri ve sorunları tespit eder, çözüm üretirdi.
Ne yazık ki ne Muşlular ne de Batmanlılar bu başarılı bürokrata sahip çıkmadı.
Ortada hiçbir haklı gerekçe olmadan ani bir kararnameyle Ocak ayı sonunda Ankara’da genel müdürlükte pasif bir göreve alındı.
Başarılı olmanın ödülü bu olmamalıydı.
Batman ve Muşluların, bu müdüre sahip çıkması gerekirdi.