Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'nde (BESOB) önemli bir görev değişikliği yaşandı.
Esnaf odalarının çatı yapısı olan Birlik Başkanlığı görevine Minibüsçüler Odası Başkanı Mehmet Tekin seçildi.
Böylece Mehmet Tekin, hem Minibüsçüler Odası Başkanlığı'nı hem BESOB Başkanlığı'nı birlikte yürütecek.
Öncelikle kendisini yeni görevinden dolayı kutlar, başarılar dileriz.
Tekin’in seçildiği bu görev, beraberinde önemli sorumluluklar da getiriyor.
Çünkü BESOB Başkanlığı yalnızca odaların idari işlerini yürütmekten ibaret değildir.
Birlik başkanı, kendisine bağlı tüm odaların üyelerinin hak ve menfaatlerini korumakla birlikte, alınan kararların şehir ekonomisine ve vatandaşlara yansımalarını da gözetmek zorundadır.
Öncelikle Mehmet Tekin’in bu görevi şeffaf, katılımcı ve çözüm odaklı bir anlayışla yürütmesi gerekir; beklentiler yalnızca iyi niyet ve samimiyetle sınırlı kalmamalı, somut adımlar ve projelerle desteklenmelidir.
Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Batman’ın 1990 yılında il statüsü kazanmasının ardından esnaf ve sanatkârların örgütlenmesi amacıyla kurulmuştur.
Yaklaşık 36 yıllık bir geçmişe sahip olan kurumun, ne yazık ki kent yaşamına yön verecek uzun vadeli ve kalıcı projeler konusunda beklenen seviyede olduğu söylenemez.
Bugün BESOB’un önündeki en önemli görevlerden biri, kendi kurumsal kapasitesini yeniden değerlendirmesi olmalıdır. Kurumun mevcut işleyişini, yapısını gözden geçirmesi, araştırma-geliştirme çalışmalarına önem vermesi ve değişen ekonomik koşullara uygun şekilde kendisini güncellemesi gerekmektedir.
Oda, bir başkanlık makamı ve rutin işlerin yapıldığı bir adres olmaktan çıkarılıp, üyelerine ve kente dair projeleri hedefi olan bir kimliğe kavuşturulmalıdır.
Kabul etmek gerekir ki Batman Esnaf Odaları Birliği bugün, üyelerine ve şehre yön verebilecek etkinlik ve güç noktasında olması gereken seviyede değildir.
Oysa esnaf oda ve birlikleri, şehir sosyal yaşamı, kültür, sanat ve ekonomisine yön veren en önemli aktörlerden biridir. Güçlü bir esnaf örgütü, yalnızca üyelerinin değil, aynı zamanda kentin ekonomik ve sosyal gelişiminin de önünü açar.
Unutulmamalıdır ki Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlikleri, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır. Temel görevleri; esnafın mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, haklarını korumak, karşılaştıkları sorunları ilgili kurumlara taşımak ve mesleki dayanışmayı güçlendirmektir.
Esnaf siciline kayıtlı her işletmenin bir odaya ve dolaylı olarak birliğe üye olması da bu nedenle zorunludur.
Odaların ve birliklerin görevleri yalnızca kayıt ve üyelik kabulü işlemleriyle sınırlı değildir.
Yeni iş yeri açacak esnafın kayıt süreçlerinden kapasite raporlarına, ustalık belgelerinden fiyat tarifelerine kadar birçok konuda hizmet sunarlar. Aynı zamanda vergi, sigorta, kredi ve finansman sorunlarında üyelerinin sesi olurlar. Eğitim programları düzenleyerek esnafın dijital dönüşüme uyum sağlamasına katkı verir, kredi ve hibe imkânlarına erişim konusunda destek olup yol gösterirler.
Bundan dolayı da yeni dönemde BESOB’dan beklenti çok büyüktür.
Batman esnafının sorunlarını yalnızca konuşan değil, çözüm üreten; şehrin ekonomik geleceğine dair projeler geliştiren; genç girişimcilere yol açan ve üyelerine çağın gerektirdiği hizmetleri sunan bir anlayışın hayata geçirilmesi gerekiyor.
Yeni başkan Mehmet Tekin’in önünde odayı dönüştürecek, geliştirecek önemli bir fırsat bulunuyor. Eğer bu dönemi kurumsal dönüşüm, ortak akıl ve güçlü projelerle değerlendirebilirse, BESOB yalnızca üyelerine hizmet eden bir kurum olmaktan çıkar, Batman’ın ekonomik kalkınmasında söz sahibi konumunda bir aktöre dönüşebilir.
Şimdi gözler yeni BESOB Başkanı ve yönetimin ortaya koyacağı vizyonda ve atacağı adımlarda.
Kendilerine başarılı olmaları herkesin ortak temennisidir; kuşkusuz ki başarılı olmaları, hem esnafa hem Batman’a fayda sağlayacaktır.